Depreme dirençli yapılar modellenmesinde en önemli etkenlerden biri olan yerel zemin etkileri hem geoteknik hem deprem mühendisliği açısından dikkate alınmalıdır. Deprem bölgelerinde zayıf zeminlerde inşa edilecek binalar için temel sistemleri kazıklı temel (derin temel) tipi seçilmeli. Sağlam tabakalara inerek üst yapı yükünün tamamı veya bir bölümü aktarılmalıdır. Zeminin yapıyı etkilemesi mümkün olduğu gibi yapının da zemini etkilemesi söz konusudur. Ancak uygulamalarda ne yazık ki uzun yıllar yapı-zemin arasındaki etkileşim göz ardı edilmiş, analizlerde sadece yapı sistemleri incelenmiştir.
Konunun kendisinin doğası gereği disiplinler arası olması ve her aşamada seçilen parametrelerin çeşitliliği sebebiyle anlaşılması ve tasarlanması halen karmaşık bir süreçtir.
Adana Havutlu bölgesindeki 283 konutluk toplu konut projemizde zayıf zeminin üzerinde ve derin temel uygulamalarında yapı zemin dinamik etkileşiminin tasarımında ve uygulamasında gerekli analizler ve kontroller sağlanmıştır. Bölgenin yerel zemin koşulları dikkate alındığında 20 metre kazık sistemiyle proje örnek teşkil etmektedir. Uzman jeoloji mühendisleri ve geoteknik mühendisleri tarafından uygulamalar titizlikle tamamlanmıştır. 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde güçlü depremde yumuşak zeminlerde sismik yoğunluğun yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu depremlerde Adıyaman ve İskenderun başta olmak üzere birçok bölgede yumuşak zeminlerde bazı sıvılaşma hasarları meydana gelmiştir. Bu tür zeminlerde binaların yeterli dayanımda ve uzunlukta kazık temel ile inşa edilmesinin ne kadar önemli olduğu gözlemlenmiştir.
35 Yıldır İnşaatın Her Alanında